С мистичен ритуал е свързана втората статуя, която бе открита от

...
С мистичен ритуал е свързана втората статуя, която бе открита от
Коментари Харесай

Главата на Севт III е удряна с горяща факла, по артефакта има и следи от битум

С тайнствен обред е свързана втората скулптура, която бе открита от археолози в античния град Хераклея Синтика. Това показа пред 24 часа проф. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН.
 Хераклея Синтика нова скулптура " При нея има един чудноват обред - намерихме главата на 6 метра от тялото. Това би трябвало да се изясни, тъй като е направено умишлено ", уверен е археологът, само че на този стадий пази в загадка догатките си.Прочетете още
Все отново професорът хвърля известна светлина върху въпроса защо много от античните скулптури са без глави.
 глава Хераклея Синтика
" Би могло да е станало при рухване, само че може и да се е получило при равен срез по време на вътрешни спорове в съответното общество. Например при промяна на религията. Знаем, че по този начин е било, когато езичеството е сменено от християнството. Има информация, че тук-там е било съпроводено от конфликти и че счупванията са преднамерено направени ", разкри Людмил Ваглински.

И даде образец с главата на Севт III, която бе открита през 2004 година от археолога Георги Китов. Археолозите разкрили, че тя била отделена доста деликатно от тялото. " Човекът, който го е направил, е разбирал от леене на метал и разработване на скулптури и е имал визия къде да натисне, с цел да отдели главата - може би с лост ", счита проф. Ваглински. 
 Севт Трети
И разкри още по-любопитен подробност - до момента в който статуята на Севт е била цяла, е била поругана и лицето е удряно с факла. " В една от скулите се вижда надълбоко врязване, а едното око е в тежко положение. Виждат се следи от битум от горенето на факлата, очната ябълка е изместена малко встрани. Възможно е след гибелта на този мощен държател недоволните от неговата власт да са атакували фигурата му ритуално, с цел да го " санкционират ", счита още археологът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР